
Duvar kağıdı sökme işlemleri tadilat konularında belki de en çok zaman tüketen, zahmetli ve dağınıklığa sebep veren işlemlerden biridir. Genel işlem itibariyle soyularak çıkartılması uygun olan bu malzemeler kulağa basit bir şekilde gelse de gerçekten çok zor sökülürler ve duvara da dikkatli uygulama yapılmazsa çok zarar verebilirler. Bu zarar hem evinizin estetik görünümü açısından manevi bir zarar ya da duvar malzemesinin bozulması sonrası ortaya çıkacak maddi zarar ve olası masraflar olabilir. Özel malzemeler, aletler ve bol bol sabır isteyen bu işlemlerin sağlıklı gerçekleşmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Duvar kağıtları sökümünde püf noktalar bilinirse, daha sağlıklı ve daha kaliteli bir iş çıkarmış olursunuz.
Duvar kağıdının sökülmesi işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın tabii ki de duvar kağıdının altında bulunan mevcut duvar veya alçıpan yüzeyin deforme olmamasıdır. Ancak duvar kağıdı kaplamasında kullanılan kimyasal malzemelerin çok güçlü ve pürüzsün bir yapışmayı amaçlamasından dolayı bunu gerçekleştirmek çok zor bir durumdur. Bazı el aletleri yardımıyla duvar kağıdı yüzeyinde açılacak delikler ve sonrasında buralardan uygulanan özel malzemeler duvar kağıdını nemlendirerek yumuşamasını sağlarlar. Bunun sonucunda malzemenin sert kalarak duvar malzemelerine fazla zarar vermesi engellenmeye çalışılır. Yumuşak duvar kağıtları; kendi içinde parçalanır ancak yapıştığı yüzeyden parça parça da olsa bir şekilde temizlenebilir.
Eğer eski bir duvar kağıdınız varsa, duvar kağıdını soyma işlemi daha kolay olabilir. Çünkü eski sistemlerde duvara yapıştırma konusunda kullanılan kimyasalların yapısı şimdiki modeller kadar güçlü olmadığı için eski bir duvar kağıdının kendiliğinden dışarı doğru çıkması dahi olağan bir durumdur. Ancak ne olursa olsun duvarınıza gelebilecek bir hasar ağır bedellere yol açabileceğinden bu durumda dikkat edilecek bazı noktaların altını çizmek gerekir. Duvarın zarar gören noktalarının alçı yardımıyla diğer noktalarla aynı seviyeye getirilmesi, daha sonra yapılacak bir boya uygulaması, alçıpan malzemelerde kendine özgü cila malzemeleri bu zararın giderilmesi için faydalı olacaktır.